En Son Yayınlananlar:

7 Mayıs 2013 Salı

Süperman Batman'e Karşı...!!!

 
   Hayatımda hiçbir zaman süper kahraman filmleri ilgimi çekmedi.Ta ki Christopher Nolan 'Batman Serisi'ne yeniden can verene kadar!Özellikle de üçlemenin 2.filminde Joker'e kattığı anlamla hepimizde apayrı bir anti-kahraman olgusu yaratmayı başardı..

   Batman'i ben N.Ö'si ve N.S'sı diye ikiye ayırıyorum kendi içimde.O zaman Nolan Öncesine şöyle kısaca bir göz atalım..

   Hepimizin bildiği gibi Batman bir çizgiroman karakteridir.İlk defa 1939 yılında Bob Kane ve Bil Finger tarafından çizilmiştir. Film pojesi olarak ise 1979'da tasarlanmaya baslanmıştır.1981'de Warner Bros filmi çekmeye karar vermiş ve Tim Burton'a 'Batman Serisi' emanet edilmiştir.1986' da çekimlere başlanmıştır.

   Tim Burton filme başladığında değişik oyuncu seçimleriyle tartışmalara neden oldu.Bir komedi oyuncusu olan Michael Keaton'da karar kıldı.Joker karakteri ise usta oyuncu Jack Nicholsan'a emanet edildi.Film gösterime girdiği andan itibaren hasılat rekorları kırmayı başardı ve eleştirmenler tarafından geçer not aldı.Böylece 'Batman Efsane'si başlamış oldu.Ayrıca birçok çizgiroman kahramanınında önünü açmış oldu.

   Bende tam bir Tim Burton hayranı olarak serinin ilk filmini çok sevmiştim.Burton'ın kendine has uslübu ve tarzı hertürlü Batman'e şekil verdi.

   1992'de 2.film gösterime girdi.Michael Keaton yine başroldeydi.Ama bu sefer kahramanımızın işi zordu.Gotham şehrini ele geçirmeye çalışan garip penguen (Danny DeVito) ve kötü işadamı Max Shreck (Christopher Walken) vardı.Tüm bunlar yetmezmiş gibi kedi-kadın (Michelle Pfeirfer)la da mücadele etmesi gerekiyordu.

   Tim Burton  kendi Batman serisini bu filmle tamamladı.Şunu belirtmeden de geçmek istemiyorum.Burton asla devam filmine sıcak bakmadı.Çekmemek için direndiyse de ,yapılan bazı değişikliklerle ikna edildi.
 
   'Batman Dönüyor' gişede başarılı oldu.Eleştirmenler tarafından iyi değerlendirildi.Ama Tim Burton'ın kasvetli,gotik Gotham'ı seyirciyi ikiye böldü.Film ya çok sevildi ya da nefret edildi. Her ne olursa olsun sinemanın dahi çocuğu Burton efsaneyi başlatmıştı..

 1986 Batman (Tim Burton)

    Bundan sonra yönetmenlik koltuğuna Joel Schumacher oturdu. Schumacher yeni Batman olarak Val Kilmer'ı seçti. Kilmer'ın yanı sıra Nicole Kidman,Tommy Lee Jones,Jim Carrey ve Drew Barrymore kadroya katıldı.Tabii Robin'i de unutmayalım.Robin'i de Chris O'Donnell canlandırdı.

   Film gişede 'Batman Dönüyor'u geçti.Ama eleştiriler aldı  başını yürüdü.Yine de Schumacher kendi 2.Batman filmi için kamera önüne geçti ve 'Batman & Robin' için çekimlere başladı. Bu sefer yeni Batman'imiz George Clooney'di.

   Film gösterime 1997'de girdi.Ve bir nevi efsaneyi bitirdi.Öyle ki, Ahududu Ödülleri'nde birçok dalda aday oldu ve en kötü süper kahraman filmlerinden kabul edildi.

   Bu hezimetten sonra yapımcılar birçok defa yeni projeler ,senaryolar oluşturdular.Ama bir türlü hayata geçiremediler.

  1995 Batman Forever (Joel Schumacher)

   Ve 2005 yılında efsane Chistopher Nolan ile geri döndü. Chistopher Nolan'ın Batman'i çekeceği duyurulduktan sonra hem sinemaseverler hem de otoriteler heyecanla nasıl bir iş çıkacağını,dahası küllerinden Batman'in yeniden doğup doğmayacağını beklemeye başladılar.

   Nolan'ın Batman'i tabiri caizse muhteşem bir dönüş yaptı ve efsane kaldığı yerden daha güçlü bir şekilde devam etti.Yeni Batman'imizde artık Christien Bale'di.
 
   Bundan sonrasını az-çok hepimiz biliyoruz.Nolan filme daha hümanist ve realistçe yaklaştı.Batman Begins'le açılışı yapan C.Nolan,'The Dark Knight'la olayı bitirmiştir.Joker'in doğuşu da diyebiliriz buna.Heath Ledger'ın olağanüstü oyunculuğu,role kattığı anlamla apayrı bir boyut kazanmıştır film.Benim de en sevdiğim Batman filmidir 'The Dark Knight'..Akademide de 8 dalda aday gösterilerek başarısı tescillenmiştir.

   Tüm bu başarılara rağmen talihsiz bir olay yaşanmış ve Joker'i canlandıran Heath Ledger ,yalnış ilaç kullanımı yüzünden hayata veda etmiştir.Ne yazık ki canlandırdığı karakterin  başarısını ve aldığı oscar ödülünü görememiştir.

   Nolan finali 'The Dark Knight Rises'la yaptı.Ve gerçekten devraldığı Batman serisini en üst seviyeye getirdi.Sanırım bundan sonra Batman efsanesini çekecek yönetmenlerin işi çok zor!

 2008 The Dark Knight (Chistopher Nolan)

   Gelelim bu yazıyı yazmama neden olan olaya!

   Bugünlerde biz sinemaseverleri bir heyecan dalgası sardı.Süperman'in yeni fragmanları heryerde dönmeye başladı.Vizyon tarihi 14 Haziran 2013 olarak gösterilen filme,biz niye mi heyecanlanıyoruz?Çünkü gelen haberlere göre yönetmen Zack Snyder,Nolanvari bir dönüşle,Süperman'i tekrar hakettiği,süper kahramanlar mitindeki sağlam yerini ona vermeyi düşünüyor.

   Filmi henüz izlemediğimiz için,bunu gerçekleştirir mi,bilemeyiz!..Ama anlaşılan o ki,bu yaz Süperman'le yatıp,kalkacağız.O yüzden Süperman'in de kısaca şöyle bir filmografisine bakalım:

   Süperman'in ilk filmi 1978 yılında Richard Donner tarafından çekilmiştir.Christopher Reeve ilk süper adamımızdır.Filmin yapım yılından yola çıkarsak,o zaman için çok iyi iş çıkartmıştır yönetmen ve kültler arasına girmiştir.

   2. film ise 1980'de Richard Lester'a teslim edilmiştir.Clark Kent yine Christopher Reeve'dir.Bu filmde Lois,Süperman'in Clark Kent olduğunu öğrenmiş,kahramanımızda aşkı için tüm güçlerinden feragat etmiştir.Bundan sonrasında ise tekrar eski güçlerine nasıl kavuşuyor,bilinmiyor.Zira güçlerinin tekrar alabilmesinin yolu yoktur.

   Serinin 3.filmi de yine aynı yönetmenle yoluna devam ediyor.'83 yapımı filmde Clark Kent, krytonite etkisine mağruz kalarak,kötü bir kahramana dönüşüyor.Lester,komedi unsurlarını arttırarak,eğlenceli bir film çekmiştir.

   1987 yapımı  Reeves(Clark Kent)'li son Süperman filmi için serinin en kötüsü diyebiliriz.Yönetmen olarak bu sefer karşımıza Sidney J. Furie çıkmakta.4. Filmin başarısızlığıyla beraber Süpermen,uzun bir kış uykusuna yattı.

   Bu durum 2006'ya kadar sürdü.Yönetmen Bryan Singer'Süperman Dönüyor'dedi ama pekte dediği gibi olmadı.Süperman'in hakettiği dönüş birtürlü gerçekleşmedi.Singer'in Süperman'ini Brandon Routh canlandırdı.Kötü adamımız Lex Luthor ise Kevin Space'di.

 1978 Superman (Richard Donner)

   Film eleştirmenler tarafından da seyirciler tarafından da beğenilmedi.Ve büyük bir hayalkırıklığı yaşattı.

   Ve 2013'te hepimiz yeni 'Süperman'in gerçekten dönüş yapıp,yapmayacağını göreceğiz.Beklentiler fazla..Umuyoruz ki Zack Synder bu işin üstesinden gelir ve Süperman'in dönüşü muhteşem olur..

   Süper kahramanlara olan inancınızı yitirmeyin ve unutmayın ki herkes kendinin kahramanıdır.İyi seyirler..
  olimposgod
 


Yazıya sebep olan fragman; (Man Of Steel - Zack Synder 14 Haziran 2013)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...