En Son Yayınlananlar:

21 Ekim 2014 Salı

Aşk / Her

Orijinal Adı: Her
Yapım: ABD
Yıl: 2013
Tür: Dram, Romantik, Bilim Kurgu
Senaryo: Spike Jonze
Yönetmen: Spike Jonze
Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson 
IMDb: 8,2

İletişim ve teknoloji çağı...
 Bilgiye hızlı ulaşım, iletişim ve insanoğlu için daha sayılamayacak pek çok kolaylık...

 Klişe bir başlangıç olacak ama, hepimizin hayatında dev ekranlar, akıllı telefonlar, uydular, fiber optik internet ağları, yapay zekaya sahip üç boyutlu oyunlar, işletim sistemleri ve programlar vs.vs. var.

 İyimser bir tahminle, sıradan bir şehir insanı gün boyu hiç bilgisayarını yada telefonunu açmasa bile, bu programların en az beş altı tanesini, kullanıldıkları sistemlere ve cihazlara entegre olmak vasıtası ile dolaylı da olsa kullanmaktadır. Telefonlar ve bilgisayarlarda devreye girdiğinde bu sayı yine iyimser bir tahminle ortalama on beşi bulmaktadır.



 Hepimiz birer görsel hafıza bağımlısıyız ve bu saydıklarımın çoğunun arayüzleri, tarafımızca sanki onların kendi yansımaları gibi algılanıyor. Çok yakında kendisini geliştirebilen bir yapay zekaya aşık olma ihtimalimiz olasıdır. Hele bir de güzel bir arayüz yazılırsa değmeyin keyfimize.

 Bu sözde yeni çağ, içimizde bir çocuk gibi bizimle birlikte büyüyor ve aksi, mutsuz bir ihtiyar olma yolunda hızla yaşlanıyor.

 Önce gerçek oyunlarımızı çaldı. Artık sokaklarda koşturmak, eve geç kalmak ve azar işitmeye gerek kalmamıştı, üstelik birlikte oyun oynayacak arkadaşlara da fazlaca ihtiyaç yoktu; arkadaşlarımızı çaldı.

Sonra diyaloglarımızı çaldı, birbirimize sesli harfleri bile kullanacak kadar tahammülümüz kalmadı.



Arşivlerimizi, koleksiyonlarımızı, müziğimizi, kitaplarımızı, dergilerimizi, mektuplarımızı içine aldı, değerlerini düşürdü, adını da kolay ulaşılabilirlik koydu.

Paramızı çaldı, birbirimizle konuşamaz hale geldik, telefonları çaldırıp çaldırıp kapatır olduk. Elimizdeki teknolojiyi belli periyotlarla eskitip yenisini almamız için bize sözleşmeler imzalattı, taahhütler verdirdi.

Bu sözde iletişimsiz iletişim çağı birbirimizle olan iletişimimizi çaldı.

Güvenimizi çaldı, birbirimizi kameralardan izler olduk. İş arkadaşlarımızı günboyu kaydettik, sevgilimize bulunduğu yeri kameradan göstermesi için baskı yaptık.

Birlikte bir yerlere gidip bir şeyler içip sohbet ederdik, birlikte gittiğimiz mekanlarda birbirimizin yüzüne bile bakamaz olduk. Elimizde prestijimizi de gösteren dev ekranlar, bir şeyleri tırmalayıp durmaktan, ne kadar mutlu ve asla yalnız olmadığımızı tüm dünyaya kanıtlamak istercesine paylaşımlarda bulunmaktan birbirimizle konuşacak vaktimiz dahi kalmadı.
 Oysa artık ne kadar mutsuz ve yalnızız...


Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Spike Jonze benimle aynı kanıda olmalı ki, müthiş bir anlatımla konuyu çok mütevazi bir şekilde ortaya koymuş. Woody Allen' sal yapılara da rastladığım filmde, yakın gelecekte geçen öykü öylesine abartısız anlatılmış ki çoğu zaman bir bilim kurgu izlemekte olduğunuzu unutuyorsunuz.

Joaquin Phoenix’in tartışılmaz karakter oyunculuğu ile seyirciyi yakın gelecekte olası olabilecek bir aşk hikayesine odaklayan Spike Jonze, çok farklı bir algı ve anlatım şeklini kullanarak, teknolojinin insani olabilecek yönleriyle konuya yumuşak bir ortam sağlayıp, aslında derinden derine tam tersi sert sonuçlar ortaya koyarak benimle aynı sitemleri sergiliyor.

Yanlış anlamayın, Her filmi sayesinde daldığımız bu teknolojiye karşı eleştirel duruş, tamamen iletişim çağı karşıtlığı değil. Bir Uno Bomber modeli çizmiyorum.

 Gerçek oyunlarımız bu çağ tarafından çalınmadan öncede, gelip geçen araçlar yüzünden şehrin sokaklarında top oynamak yeterince zorlaşmıştı zaten.

 Ayrılmaz muhteşem ikili sistem ve teknoloji, bizler için ellerinden geleni yaparak hayatımızı kolaylaştırmaya çabalarlarken, bir araba sahibi olmak için hayatının 10 yılı boyunca borçlanabilen insanoğlunu da yaratmayı başardılar.
Eee kolay ulaşım için değerdi.
 Düşünsenize 2 yıl sonra hiçbir mali değeri ve teknolojik verimliliği kalmayacağını bildiğiniz bir akıllı telefon için 2 yıllık sözleşme imzalamanın 10 yılın yanında lafı mı olurdu.



 Bizler hayatları boyu sokaklarda oyun oynamamış, iletişimsiz, yalnız, borçlu, yarı aç yada gereğinden fazla paraya sahip, devlet verilerine göre %6,8'i, gerçeklere bakılırsa %67'si hayatının herhangi evresinde depresyon ve benzeri bozukluklar geçiren ve tarihte hiç olmadığı kadar yüksek oranlarda intihar eden modern dünya toplumu olarak, teknolojinin bize sağladığı bu iletişim olanaklarını ve muhteşem teknolojiyi, bu oranda kullanmaya devam edersek, emin olun birkaç jenerasyona kalmaz hepimiz filmdeki gibi yollarda bir yapay zekayla konuşa konuşa geziniyor olacağız.

 Ve inanın bana, bu tipleme MAHALLENİN DELİSİ değil sistemin istediği ÖRNEK İNSAN olacak...

Yazı:
OvErUyUz

Edit:
Aurea Lux 



 

AŞK / HER
(Türkçe Altyazılı Tek Parça Full izle) 
 
AŞK / HER
(Türkçe Dublaj Tek Parça Full izle)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...